Op zoek naar Water Agaat

Afgelopen week gingen Vin en ik op inkoop en tot onze verrassing kwamen we een nieuwe zending Water Agaat tegen, ahhh!! Water Agaat komen we bijna nooit tegen en is superzeldzaam. Wij waren dus echt megablij en enthousiast!!

Water Agaat inkopen

Als twee blije kinderen gingen we voor een doos Water Agaat zitten en hebben we de stukken gecheckt op water. We wilden namelijk alleen Water Agaat kopen waar echt water in zat. Dit water kan er namelijk al miljoenen jaren in opgeslagen liggen, hoe bijzonder.

We hebben deze inkoopdag gefilmd (inclusief het uitzoeken van de Water Agaat), dus als je wilt zien hoe dat eraan toe gaat, bekijk dan zeker deze video.

We namen een aantal prachtige stukken mee naar huis en hebben we die online gezet in de webshop de volgende dag. Binnen no time waren ze uitverkocht, wow!

Nog meer prachtige edelstenen gevonden!

We besloten daarom om terug te gaan en te kijken of er nog meer Water Agaat met water tussen zat. En ja hoor, bingo! We hebben nog meer prachtige stukken gevonden. Dit keer kwam ik nog meer voorbereid en had ik zelfs een zaklamp mee. Wanneer je Water Agaat namelijk boven een zaklamp houdt, kun je echt de meest prachtige tekeningen van de Agaat zien, maar ook het water. Dit is echt zo cool!! Dus als je Water Agaat thuis hebt, ga dit zeker eens proberen 😊

Ook deze inkoopdag hebben we weer helemaal gefilmd. Ik ging in de eerste instantie op inkoop voor de Water Agaat, maar onverwachts (voor mij) was er net een nieuwe zending uit Madagaskar binnen en woww!! Als een van de eersten kon ik heerlijk tussen alle dozen kijken en prachtige stukken uitzoeken. Stiekem vind ik dit het allerleukste en dit was zoooo’n feest. Ik heb werkelijk prachtige stukken uitgekozen en de hele video kun je hier bekijken.

Wat is Water Agaat eigenlijk?

Maar wat is Water Agaat nou precies? Water Agaat, ook wel Enhydro Agaat genoemd, is een zeer zeldzame soort Agaat en bevat veel dezelfde kenmerken van een typisch stuk Agaat. Het enige verschil is dat er ook daadwerkelijk water in een stuk kan zitten!

Tijdens de formatie van Water Agaat is er water vast komen te zitten in het kristal. Dit water kan van kortgeleden zijn, maar kan wel tot 200 miljoen jaar oud zijn.

Let op: Het water in Water Agaat kan wel verdampen, dus leg Water Agaat niet langdurig in de zon of naast een verwarming!

Hoe ontstaat Water Agaat?

Een Agaatkristal kan zich vormen in holtes van rotsen wanneer de omgeving zuur tot neutraal is. Dit kristal wordt gevormd wanneer silicarijk (SiO₂) grondwater in deze holtes terechtkomt en zich gedurende duizenden jaren ophoopt.

Water Agaat vormt zich voornamelijk in vulkanisch gesteente en plutonisch gesteente, ook wel dieptegesteente genoemd. Het kristal vormt zich hier omdat deze soorten gesteenten grondwater over een lange periode kunnen vasthouden.

Door een constante stroom aan nieuw grondwater dat vast blijft zitten, worden er laagjes gevormd, waaraan je Agaat vaak kunt herkennen.

Verschillende kleuren Water Agaat

Water Agaat kan veel verschillende kleuren hebben, van wit, beige, bruin, zwart, blauw, rood en combinaties.

Deze verschillende kleurencombinaties zijn het resultaat van de afwisselende samenstelling van silica in het kristal. Ook de pH-waarde en andere chemische eigenschappen van het grondwater bij het kristallisatieproces kan invloed hebben op de kleur van Water Agaat.

Hoe komt het water in Water Agaat terecht?

Tijdens het kristalliseren van de stoffen die later Water Agaat vormen, kan het voorkomen dat het mineraal een holte vormt. Als er water in deze holte terechtkomt, wordt het in feite opgesloten door de laagjes van de Agaat die door de jaren heen gevormd worden.

Zo kan het dus zijn dat er miljoenen jaren geleden een beetje water is vast komen te zitten tijdens het kristallisatieproces van Water Agaat!

Bij sommige stukken Water Agaat kun je het water goed zien als je een zaklamp tegen het kristal zet. Ook kun je het water horen klotsen als je het kristal schudt.

Water Agaat is op zichzelf al zeer zeldzaam, maar niet in alle stukken die worden gevonden zit ook daadwerkelijk water. Als je water in jouw Water Agaat kunt horen en zien, dan is dat stuk nóg zeldzamer!

Benieuwd naar Water Agaat? Soms hebben we een paar prachtige stukken in de webshop staan, dus klik hier om te kijken of ze er nog zijn!

Misschien is dit wat voor je