Hoe ontstaat Amethist?

Het is heel interessant om te kijken naar hoe Amethist ontstaat. Door een ingewikkeld natuurlijk proces met lava, lucht en ijzer worden de prachtige paarse kristallen gevormd.

Amethist herken je aan de hexagonale kristalvorm en paarse kleur en het kan miljoenen jaren duren voordat dit kristal gevormd is. Dit betekent dat stukken Amethist die je vandaag in je handen houdt, van voor de oertijd kunnen komen.

hexagonale vorm

hexagonale kristalvorm
(Hexagonale kristalvorm, wat betekent dat het kristal 6 hoeken heeft die samen een punt vormen)

Voordat we gaan kijken naar hoe Amethist ontstaat, laten we eerst kijken naar wat Amethist precies is.

Wat is Amethist?

Amethist is in essentie een soort Kwarts. Maar liefst 12% van de aardkorst bestaat uit kwarts.

Kwarts komt voor in veel verschillende kleuren, en krijgt daarbij verschillende soorten namen.

De zuivere vorm van Kwarts, genaamd Bergkristal, is transparant of wit van kleur. Door verschillende chemische processen kan Bergkristal een andere kleur krijgen.

hoe ontstaat amethist bergkristal

Bij Amethist wordt het Bergkristal paars van kleur. Deze kleur ontwikkelt zich door insluitsels van ijzer, mangaan en titaan in het kristal. Voornamelijk ijzer geeft de Amethist haar paarse tinten.

Hoe ontstaat Amethist?

De scheikundige benaming van Amethist is siliciumdioxide (SiO2). Er zijn verschillende “ingrediënten” nodig voor de vorming van deze stof.

Een van de ingrediënten, of omstandigheden, die nodig zijn voor de ontwikkeling van Kwarts is een holle ruimte waar kristallen zich in kunnen vormen.

De kwartskristallen, die door insluitsels van voornamelijk ijzer de paarse kleur krijgen, ontstaan in vulkanisch gesteente. Wanneer lava uit een vulkaan stroomt, kunnen er luchtbellen vast komen te zitten wanneer lava afkoelt en versteent.

hoe ontstaat amethist

Als hier vervolgens nog water bij komt, reageert het langzaam met het silicium en de lucht in het gesteente en kunnen kwartskristallen zich vormen.

Amethist kan alleen gevormd worden als hier vervolgens ook sporenelementen zoals ijzer (Fe2O3, ijzer(III)oxide), mangaan en titaan aanwezig zijn in het water.

Nog een ingrediënt dat nodig is voor de vorming van kwartskristallen is gammastraling die door stoffen in de bodem aanwezig kan zijn. Deze straling, ook wel terrestrische straling genoemd, bevordert belangrijke processen bij de vorming van het kristal in het vulkanische gesteente.

Hoe lang duurt het voordat Amethist ontstaat?

Het belangrijkste ingrediënt voor de vorming van Amethist is tijd. Het kan miljoenen jaren duren voordat de reactie tussen de verschillende stoffen, die zijn gevangen in een luchtbel in versteend lava, voltooid is en er uiteindelijk Amethist ontstaat.

Dit betekent dat Amethistkristallen ouder zijn dan de mensheid (homo sapiens)!

Bij de vorming van Amethist zijn twee aspecten belangrijk:

  1. Het afkoelen van lava dat reageert met de lucht, verschillende gassen die vrijkomen wanneer lava afkoelt en een holte in het gesteente
  2. Een temperatuur die lager is dan 100 °C

Vervolgens vindt er een fysisch en chemisch sterilisatieproces plaats wanneer er gammastraling bij komt kijken. Deze straling doodt alle bacteriën die aanwezig zouden kunnen zijn.

Als al deze omstandigheden in de juiste combinatie samenkomen, duurt het een paar miljoen jaar en dan is Amethist gevormd.

Hoe krijgt Amethist een paarse kleur?

De paarse kleur van Amethist komt voornamelijk door de aanwezigheid van ijzer bij de vorming van Kwarts.

Doorgaans geldt dat hoe paarser Amethist is, hoe meer sporenelementen er aanwezig waren bij het vormen van het kristal. Hoe donkerder de paarse kleur van Amethist, hoe hoger de kwaliteit, en dus is Amethist met een donkere paarse kleur vaak kostbaarder dan Amethist met een lichtere kleur.

paarse kleur amethist

Bij verhitting verandert de chemische structuur van het kristal en kan de paarse kleur verdwijnen. Het kristal zal dan wat donkerder worden en een wat gele/bruine kleur krijgen.

Wanneer kwartskristal zo'n gele of bruine krijgt, noem je dit Citrien. Deze vorm van kwarts komt in de natuur voor, maar kan ook door het handmatig verhitten van Amethist ontstaan.

Het verschil zie je eenvoudig door te kijken naar hoe donker de tint van Citrien is. Natuurlijk gevormde Citrien neigt naar een lichte, bruinige tint.

citrien hoe onstaat amethist
(Natuurlijke citrien)

Wanneer een Amethist handmatig is verhit, kan de kleur veel intenser worden en neigt het eerder naar een felgele kleur die minder transparant lijkt.

gebrande citrien

(Gebrande citrien)

 

Vindplaatsen van Amethist

Omdat Amethist wordt gevormd in luchtbellen die in vulkanisch gesteente vastzitten, kun je het beste op zoek gaan in gebieden waar vulkanen actief zijn geweest.

De meeste Amethist wordt gevonden in Brazilië en Uruguay. In Brazilië wordt de meeste Amethist gevonden in mijnen in Minas Gerais, Para, Bahia en Rio Grande do Sul. In Uruguay wordt veel Amethist gevonden in Artigas, dat tegen de grens van Brazilië aan ligt.

vindplaats brazilië amethist

Ook wordt Amethist gevonden in de Verenigde Staten (Arizona, Colorado, Delaware, Texas, Maine, North Carolina en Pennsylvania) en in Zambia.

Amethist bekijken

Wij zijn altijd op zoek naar de mooiste stukken die we kunnen vinden voor in de webshop.

hoe ontstaat amethist

Ben je benieuwd naar de vele prachtige stukken Amethist die wij voor jullie hebben gevonden? Neem dan een kijkje in de webshop en bekijk hoe Amethist in veel verschillende vormen en kleuren voorkomt in de natuur!

Misschien is dit wat voor je