Let’s talk Amethyst!

Let’s talk Amethyst!

Amethist is misschien wel één van de meest bekende edelstenen. Met haar prachtige paarse kleur en mooie kristalvorm is Amethist altijd een winnaar.

Hoe komt Amethist aan haar naam?

Al in 25.000 voor Chr. werd Amethist gebruikt in het oude Egypte voor kralen en amuletten. Ook in de Griekse en Romeinse tijd was Amethist enorm belangrijk.

Lange tijd werd Amethist namelijk beschouwd als een steen van koningen. Amethist werd gebruikt in kronen, scepters en bisschopsringen.

Amethist komt aan haar naam door een Griekse mythe. Vernoemd naar het mooie meisje Amethist.

Dionysus, de god van het dronkenschap en de roes, zwoer in een dronken bui dat de volgende persoon die langskwam door tijgers zou worden verslonden. De eerstvolgende persoon die langskwam, was Amethist.

Godin Athene veranderde haar in een heldere, witte steen om haar te redden. Vol spijt huilde Dionysus in zijn drank en dit goot hij over de witte steen heen. De witte steen werd daarna paars.

Later werd daarin ook geloofd dat Amethist dronkenschap kon verminderen, woede kalmeerde en gefrustreerde passie verlichtte. Een steen die daarin symbool stond voor kuis- en vroomheid.

Chemische formule Amethist

 Amethist is een Kwartssoort. Kwarts omvat mineralen met de chemische samenstelling SiO2. De chemische formule van Amethist is SiO2 (FE) dit betekent dat Amethist in essentie Kwarts is, echter door ijzer (FE) komt de Amethist aan haar paarse kleur. Dit verklaart ook waardoor je Amethist vaak in combinatie met andere Kwartssoorten tegenkomt.Een aantal weken geleden zijn Vincent en ik samen naar een Kwartsmijn in Idar-Oberstein geweest. Hier zagen wij enorm veel Amethist, maar ook Kwarts, Agaat en Carneool. Het kan dus heel goed zijn dat wanneer jij thuis een Agaat hebt, dat er bijvoorbeeld ook een deel Amethist in zit.

Waar wordt Amethist gevonden?

Amethist wordt op veel plekken op de wereld gevonden, zelfs op plekken dicht bij huis, zoals in Duitsland. Bekijk hier bijvoorbeeld eens hoe de kwartsmijn in Idar-Oberstein eruitziet!

De bekendste vindplaats voor Amethist is Brazilië. Ik heb zelfs een keer gehoord dat je er soms zelfs stukjes Amethist langs de weg kunt vinden, hoe tof!

Andere bekende vindplaatsen zijn: Uruguay, Madagaskar, Kenia en Zambia.

De energie van Amethist

Iedereen ervaart de energie van een edelsteen op haar eigen manier. Dus stel je zelf altijd de vraag "hoe voelt deze steen voor mij?"

Voor mij voelt Amethist als een rustgevende edelsteen. Een steen die je lichaam terugbrengt bij de basis. Terug bij de ontspanning in je lichaam. Amethist voelt daarnaast voor mij ook heel harmoniserend. Alsof hij een diepe opening in je hart komt brengen. De veiligheid en het vertrouwen in jezelf, jouw lichaam en je hart opnieuw opent. Een steen die je helpt herinneren... Herinneren waarom je hier op aarde bent en jouw eigen, unieke pad te bewandelen.

Misschien is dit wat voor je